Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste 3D-apparatuur

Full HD 3D beelden via digitale TV in 2012

Geschreven door
Geplaatst op19 september 2011, 20:00 Categorie3D Films

Begin dit jaar werd de eerste standaard voor 3D TV via digitale TV kanalen onthuld door de Europese organisatie DVB Group. Deze organisatie bepaalt de standaarden voor digitale TV in Europa. De DVB-3DTV standaard hield onder meer in dat beelden via 3D zenders in een Half 3D (Side-by-Side) worden uitgezonden. Een groot nadeel van deze techniek is dat de resolutie gehalveerd wordt doordat twee beelden in één beeld geplaatst worden.

In 2012 moet dit gaan veranderen als het aan diezelfde DVB Group ligt. De 3D ervaring moet verbeterd worden op twee verschillende fronten. Zo moet de resolutie opgeschroefd worden naar Full 3D (Full HD resolutie) en moet er een functie toegevoegd worden die het mogelijk maakt om de intensiteit van het 3D effect zelf in te stellen. Met het laatstgenoemde punt kunnen kijkers een 3D uitzending optimaal afstellen voor hun ogen en de ruimte waarin de TV zich bevindt.

De verbetering naar een Full HD 3D resolutie kan op twee manieren plaatsvinden. Zo kunnen digitale TV providers dezelfde weg inslaan als 3D Blu-ray, waarvoor nieuwe set-top-boxes (decoders) of TV’s gelanceerd moeten worden. Hiermee krijgt elk oog een Full HD beeld te zien en kan de kijker ook kiezen om alles in 2D te bekijken. Aan de andere kant kunnen digitale TV aanbieders hun bestaande Half 3D systeem blijven gebruiken maar er een tweede signaal aan toevoegen. Dit signaal moet dan meer beelddetail geven aan het standaard side-by-side signaal om een Full HD 3D beeld weer te geven.

Eigenlijk is de keuze wel te voorspellen. Consumenten zijn al niet volledig overtuigd van 3D dus nieuwe apparatuur aanschaffen zal een zeer hoge drempel zijn. Ook willen digitale TV providers zo min mogelijk kosten maken aangezien de toekomst van de techniek nog te onzeker is. Kortom, de tweede optie lijkt de meest logische keuze.

Bron: 3DRadar

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.