Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste 3D-apparatuur

Column: De toekomstige bril-vrije Quad HD 3D OLED TV

Geschreven door
Geplaatst op29 augustus 2011, 21:05 Categorie3D lcd

Is 3D nou een hype, een revolutie, een simpele vernieuwing of een mislukking? Wat het ook mocht zijn, 3D weergave wordt tegenwoordig in de meeste TV’s – vooral de middenklasse en high-end modellen – verwerkt. Het is niet zo dat consumenten massaal hun ‘oude’ TV de deur uit doen om per definitie een 3D TV aan te schaffen. Wanneer consumenten toe zijn aan een nieuwe TV is 3D een functie die op veel nieuwe modellen te vinden is.

Een revolutie kunnen we het dus niet meer noemen, maar een interessante feature absoluut. We voeren al een aantal weken een groot 3D TV onderzoek uit waarvan we binnenkort de resultaten zullen publiceren. Dit geeft meer inzicht in hoe de Nederlandse consument 3D TV ziet, nu en in de toekomst. En wat de toekomst betreft valt er op het gebied van 3D nog veel te verbeteren en te verwachten. Zo wachten veel consumenten op 3D TV’s waarbij het gebruik van een bril niet meer noodzakelijk is. Maar, wanneer kunnen we dit dan exact verwachten en ligt er nog meer in het verschiet?

3D zonder bril is iets wat je in ieder geval de komende twee jaar niet in de winkel hoeft te verwachten. En als er toch een dergelijk model verschijnt is de afmeting aan de kleine kant, de prijs aan de te hoge kant en de kwaliteit nog niet optimaal. De meeste TV fabrikanten, waaronder LG, Samsung en Panasonic, verwachten pas ergens eind 2013 of begin 2014 autostereoscopische 3D TV’s voor consumenten aan te kunnen bieden die ook daadwerkelijk betaalbaar en kwalitatief hoogwaardig zijn. En met betaalbaar bedoel ik dan niet dat de eerste modellen voor 1.000 euro te koop zijn. 3D zonder bril zal in het begin vanzelfsprekend een premium prijs met zich meedragen, net als 3D TV’s en Full HD TVs het eerste jaar na introductie ook een premium prijs hadden. Pas tegen het eind van 2014 zouden de prijzen richting de huidige TV prijzen kunnen gaan.

Krijgen we dan tot die tijd niks te zien? Natuurlijk wel. Ik verwacht zelfs tijdens de komende IFA 2011 beurs begin september de eerste 3D TV’s zonder bril en tijdens de CES 2012 show begin volgend jaar zullen merken wat bril-vrij 3D betreft ook groots uitpakken. Maar, er zal altijd een te hoog prijskaartje aanhangen of het betreft een prototype. Kortom, als je geld genoeg hebt dan zou je eind volgend jaar wellicht een autostereoscopische 3D TV kunnen aanschaffen, waarschijnlijk door er een te importeren.

Maar het draait niet allemaal om 3D TV’s zonder bril. Er zijn genoeg consumenten die de bril geen enkel probleem vinden. Mocht je tot deze groep behoren dan is wellicht OLED een techniek waar jij op zit te wachten. OLED TV’s bieden een extreem hoog contrast, sublieme scherpte, levendigere kleuren en een laag energieverbruik. Deze nieuwe displaytechniek is momenteel nog erg duur en wordt vooral geproduceerd in kleine formaten. Toch zijn er fabrikanten, waaronder LG en Toshiba, die zeggen volgend jaar met een volwaardige (lees minimaal 40 inch) OLED TV te komen. Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat deze modellen dan niet over 3D weergave beschikken, tenzij fabrikanten eerst de OLED techniek op zich uit willen melken om er later weer een premium product van te maken met de 3D weergave als extraatje. Naar mijn mening kan OLED zeer veel toevoegen aan de 3D ervaring, mits je de 3D bril geen probleem vindt.

Een derde ontwikkeling waar we naar uit kunnen kijken is de komst van 4K of Quad HD TV’s. Deze TV’s hebben een resolutie van 3820 bij 2160 pixels, wat vier keer zoveel is dan Full HD. Dit zou daadwerkelijk het effect moeten geven alsof je uit een raam kijkt. Maar, deze techniek ligt nog verder in de toekomst dan de bovengenoemde technieken. De eerste Quad HD TV’s voor consumenten zullen waarschijnlijk ergens rond 2016 verschijnen.

Een andere ontwikkeling, wellicht minder interessant voor de meesten onder ons, is de komst van transparante TV’s. Deze modellen kunnen wanneer ze uitstaan dienen als kunstwerk, als raam, of nagenoeg onzichtbaar zijn. Ook tijdens het kijken kunnen de TV’s transparant worden ingesteld. Maar, mijn vraag is wat het echte nut van deze functie is. Zeker wanneer we kijken naar de toekomst van 3D lijkt me dit een functie waar niemand op zit te wachten.

Een combinatie van technieken is natuurlijk ook mogelijk, maar waarschijnlijk verloopt het in de toekomst allemaal zoals hier beschreven. Zodra er OLED TV’s zijn volgen de (bril-vrije) 3D OLED TV’s natuurlijk snel en zodra de Quad HD techniek beschikbaar is zullen er ook snel genoeg bril-vrije Quad HD 3D OLED TV’s verschijnen.

Een mondvol, maar zeker iets wat we in de toekomst gaan zien. Het blijft allemaal afwachten, maar we hebben een hoop moois om naar uit te kijken. Hoe zie jij de toekomst van 3D?

  • Delen:

Reacties

  1. dennis
    28 februari, 2015 om 23:34

    Betaalbare 4k fullhd zijn er al, het is 2015, brilvrije 3D schermen heb ik nog nergens gezien, Oled is nogsteeds aan de behoorlijk dure kant. Gebogen scherm, dat is nu ‘het ding’ waarom snap ik niet. Maar ik vind 3D tv’s nogsteeds aardig te duur, maar overal moet smart in zitten,internet dus. Ik wil gewoon een passieve 3D 4k led tv die betaalbaar is, smart en de rest zal me een zorg zijn, Oled zou leuk zijn. Maar niet noodzakelijk.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.