Is 3D nou slecht voor je gezondheid of niet?

27 juli 2011 2 Minuten 0 Reacties
3D-cinema

De 'experts' en de onderzoekers raken er maar uit over uitgesproken en elke keer wanneer er weer een nieuw onderzoek gepubliceerd wordt laait de hele discussie in de media en dus ook bij de consumenten weer op. Het ene onderzoek concludeert dat 3D ten alle tijde slecht is voor je zicht, het andere onderzoek concludeert dat het alleen slecht is voor kinderen.

Ook deze week lijkt weer de week van het 3D onderzoek te zijn. Zo kwam er een onderzoek gesubsidieerd door Samsung in het nieuws waar de conclusies was dat 3D ervoor zorgt dat je ogen vermoeid raken met een vaag en onscherp zicht na het kijken van 3D content tot gevolg. In extreme gevallen hebben mensen volgens het onderzoek zelfs last van misselijkheid, duizeligheid en hoofdpijn. Deze problemen zouden vooral ontstaan bij het kijken naar 3D content in de huiskamer. Een ander recent onderzoek, uitgevoerd door optometristen, wees uit dat er geen echt bewijs was dat 3D gevaarlijk is voor je zicht en op de lange termijn zal 3D je zicht ook niet negatief beïnvloeden. Nog mooier is dat het onderzoek concludeert dat het bekijken van 3D films juist een positief effect kan hebben op het vinden van oogproblemen in een vroeg stadium.

Eigenlijk kunnen we uit beide onderzoeken iets halen; sommige mensen kunnen direct na het kijken van 3D content last ondervinden van misselijkheid, oogpijn, etc. maar op de lange termijn zal het geen invloed hebben op het zicht en zal de persoon er ook geen last van hebben. Kortom, 3D is een korte termijn probleem voor sommige mensen en zeker geen gevaar voor de gezondheid.

Maar, is dit op te lossen zodat 3D ook op de korte termijn geen nadelen geeft? Daar is ook recentelijk een onderzoek over gepubliceerd waarin de conclusie getrokken wordt dat het oncomfortabele gevoel bij het kijken naar 3D komt doordat onze ogen proberen te focussen op het scherm, én op de virtuele beelden voor of achter het scherm. Wij mensen zijn hier gewoonweg niet aan gewend en hebben dit in de afgelopen 600 miljoen jaar niet hoeven doen. Bij kijken vanaf een korte afstand (TV, tablet, smartphone, etc.) zouden de beelden voor het scherm voor ongemakken zorgen. Bij lange afstanden (bioscoop) zijn het de beelden die verder weg staan. Helaas hebben deze onderzoekers ook geen oplossing, maar de oplossing begint natuurlijk bij het vaststellen van het probleem.

Over onderzoeken gesproken; doe ook even mee met ons grote 3D TV onderzoek en maak kans op mooie 3D prijzen.

Reacties (0)