Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste 3D-apparatuur

Review: Sony EX720 3D LED TV

Geschreven door
Geplaatst op23 april 2011, 21:31 Categorie3D lcd reviews

De Sony EX720 is een nieuwe middenklasse TV en de goedkoopste Sony TV met 3D weergave. De EX720 komt onder andere met Bravia Internet Video (Smart TV), MotionFlow XR 200, Skype en Wifi (met een optionele dongle). De vraag is of deze middenklasse TV kan overtuigen in 2D weergave en 3D ervaring, multimedia weergave en Smart TV functionaliteiten.

Sony EX720 design

Sony heeft voor haar 2011 TV series de modellen wederom op dieet gezet en ook de EX720 is iets slanker dan de modellen van 2010. Daarnaast is het design niet heel veel veranderd met de glanzend zwarte look en de geborsteld metalen onderzijde. De standaard heeft dezelfde glanzende afwerking en maakt het mogelijk het scherm de draaien en ook in een hoek te plaatsen. De speakers zijn achter de TV geplaatst en Sony heeft de fysieke knoppen aan de rechterzijde aangebracht.

De inputs voor apparatuur zijn aan de achterzijde geplaatst en jammer genoeg zijn er nog steeds een aantal aansluitingen die naar de muur wijzen, wat zeer irritant is wanneer je de TV aan de muur wilt hangen.

Sony EX720 functies en features

Een belangrijk element voor bijna elke nieuwe HDTV in 2011 is de Smart TV functionaliteit. Ook Sony heeft haar Bravia Internet Video verbeterd ten opzichte van 2010, waar we in de NX700 review naar gekeken hebben, en heeft applicaties, Remote Keyboard, Qriocity, en USB opnamen toegevoegd. Helaas is het aantal beschikbare applicaties nog steeds minimaal en hiermee loopt Sony dan ook achter op Samsung.

Een van de nieuwe features is de Remote Keyboard optie waarmee je met een Sony VAIO laptop  je TV kunt bedienen. Als je geen Sony VAIO laptop hebt kunt je ook een applicatie downloaden voor je smartphone. Met de “Remote & 2nd Display” functie kun je materiaal van je Sony TV weergeven op een tweede display als een smartphone.

Met DLNA kun je, zoals op tegenwoordig bijna elke TV, draadloos multimedia bestanden streamen van een ander apparaat in je thuisnetwerk. Daarnaast heeft Sony ondersteuning voor Skype toegevoegd wanneer je een externe camera aansluit.

De vormgeving van de menu’s is weer eens veranderd. Vorig jaar maakte Sony gebruik van de Xross menu bar van de PS3. Of het mooier is, is een kwestie van smaak, maar nog steeds zijn alle functies goed toegankelijk.

Binnen het Internet Video platform heeft Sony ook een web browser geïntegreerd. Deze werkt redelijk snel en intuïtief, maar websites worden, net als we in de LG LW6500 review zagen, niet altijd correct weergegeven. Ook wordt Flash helaas niet ondersteund.

Sony EX720 kalibratie

Qua kalibratie is de EX720 redelijk uitgebreid. Ten eerste zijn er verschillende beeldinstellingen die je kunt aanpassen zoals Backlight, contrast, kleur, helderheid, kleur temperatuur, ruis reductie, MotionFlow, etc. Je kunt ook kiezen uit verschillende presets zoals Standaard, Bioscoop, Game, etc. In het geavanceerde menu kun je nog instellingen als gamma en witbalans aanpassen.

Rechtstreeks uit de doos (in standaard modus) is het beeld van de EX720 te helder. Kleuren komen te sterk over en zijn oververzadigd; heldere kleuren zijn te helder en donkere kleuren te donker. Er zit ook teveel artificiële scherpte in.

Wanneer je de preset ‘Aangepast’ of ‘Custom’ gebruikt is de kwaliteit al stukken beter, maar kan nog steeds verbeterd worden. Zie hieronder de aanpassingen die wij gedaan hebben om de beeldkwaliteit, naar onze mening, optimaal te krijgen

Modus Aangepast/Custom
Backlight 3
Contrast 88
Helderheid 56
Kleur 50
Tint 0
Scherpte 0
Kleur temperatuur Warm2
Ruis reductie Uit
Mpeg ruis reductie Uit
Motionflow Aan
Film-modus Auto 1/Auto 2
Zwart correctie Uit
Geavanceerd contrast Uit
Gamma 0
R Gain -9
G Gain -9
B Gain 0
R Bias -2
G Bias -1
B Bias +2

 

Sony EX720 beeldkwaliteit

Algemeen

De Sony EX720 heeft een mat panel waardoor er weinig reflecties zichtbaar zijn. Ze zijn er wel, maar vooral zichtbaar tijdens zeer donkere scenes of wanneer de TV uitstaat. Hier zul je over het algemeen weinig last van hebben.

Qua kleur presteert de TV gemiddeld en is er ruimte voor verbetering. De kleur variatie had beter gekund en de verzadiging is niet perfect. Sommige kleuren worden niet goed van elkaar onderscheiden en stappen tussen kleurgradaties zijn soms te groot. Zoals gezegd is de kleurweergave in de standaard modus niet goed en we raden dan ook aan de ‘aangepast’ modus te gebruiken en wellicht instellingen aan te passen (naar eigen smaak).

Een positief punt is dat de reactietijd van de TV flink verbeterd is ten opzichte van vorig jaar. Hiermee presteert de EX720 zeker boven gemiddeld en na-ijl problemen zijn dan ook niet aanwezig.

Sony’s MotionFlow systeem is een van de betere op de markt en zorgt voor vloeiend bewegende beelden. Tijdens sport beelden kunnen er wat motion artifacts ontstaan, maar dit is geen groot probleem.

De kijkhoeken van de TV zijn niet geweldig en het is dan ook aan te raden om recht voor de TV te gaan zitten. Wanneer de hoek te groot wordt vermindert het contrast aanzienlijk en verliezen de zwart waarden hun diepte.

SD beeldkwaliteit

De SD beeldkwaliteit is goed, beter dan de 2010 NX700. Er wordt meer detail weergegeven en de de-interlacing is overtuigender. Ook tijdens snelle bewegingen houdt de TV zich goed staande en worden er geen vreemde artifacts of vormen van ruis weergegeven.

HD beeldkwaliteit

De HD beeldkwaliteit op de EX720 is ook goed, maar niet perfect zoals we bij de Panasonic GT30 of Samsung D7000 zagen. De donkere gebieden op het scherm lijken wat detail te verliezen, zeker wanneer je de TV niet kalibreert. De zwart waarden zijn zeer overtuigend te noemen en zelfs beter dan menig topmodel (ook van andere fabrikanten) van vorig jaar. De EX720 kan zeer diepe zwart waarden weergeven, wat een belangrijke factor is voor de beeldkwaliteit.

3D beeldkwaliteit

Een belangrijk punt voor een goede 3D ervaring op de EX720 is de helderheid van de achtergrondverlichting. Zet de backlight setting in het menu wat hoger en je kunt genieten van een beter 3D effect in een helder verlichte ruimte.

De brillen van Sony zijn redelijk comfortabel en gaan lang mee. Een nadeel van onze 3D bril was dat de verbinding met de TV zeer snel verbroken was en dus ook het 3D effect verdween. Een kleine beweging van het hoofd zorgde ervoor dat de bril geen 3D effect meer doorgaf. Hopelijk ligt dit aan een software fout, hoewel dit probleem vaker voorkomt bij 3D LCD/LED TV’s.

Crosstalk was vorig jaar, ook voor Sony, een probleem. Het was te vaak aanwezig en ook storend. Dit jaar heeft Sony dit probleem gedeeltelijk weten te verhelpen. Het is nog steeds aanwezig, maar minder opvallend. In scenes met veel contrast kan het nog wel eens opvallen.Wellicht dat het op de hogere modellen geheel verdwenen is.

Het algemene 3D effect van de EX720 is zeer overtuigend en voor een middenklasse TV van deze prijs absoluut goed. De 3D diepte is indrukwekkend, beelden worden zonder artifacts weergegeven en scenes zijn vol van detail. Kortom, een echte LCD/LED 3D TV aanrader wanneer je een krapper budget hebt! Voor een ruimer budget moeten we toch weer wijzen naar de 3D plasma TV’s als de Panasonic GT30. Op dit model is de 3D ervaring een stuk rijker en de beeldkwaliteit beduidend beter.

De EX720 komt ook met 2D naar 3D conversie, maar dit blijft toch meer een leuke gadget dan een echte functie. Voor bepaalde films lijkt het 3D effect redelijk goed naar voren te komen, maar nooit wordt een echt overtuigende diepte gecreëerd en de focus overal correct gelegd. Voor normale TV uitzendingen is het zelfs af te raden deze functie te gebruiken.

Sony EX720 conclusie

Onze conclusie is eigenlijk dat de EX720 een echte middenklasse TV is die presteert naar zijn prijs. Op sommige punten is de TV beter dan de concurrentie, op andere punten weer wat minder. Zo is het Bravia Internet Video platform nog mager ingevuld in vergelijking met de Samsung HDTV’s van 2011.

De beeldkwaliteit is goed voor een middenklasse TV en op het gebied van de zwart waarden beter dan menig andere TV. Kleuren en scherpte moeten aangepast worden wanneer je de TV uit de doos haalt, want in de standaard modus wordt hier door Sony teveel mee gespeeld waardoor de kwaliteit niet hoog is. Ga dus vooral zelf speler met de instellingen en krijg gegarandeerd een betere beeldkwaliteit.

De 3D beeldkwaliteit is overtuigend en beter dan andere TV’s in deze prijsklasse, maar helaas valt deze goede 3D ervaring weg wanneer je je hoofd te schuin houdt. Crosstalk is minimaal, maar nog steeds aanwezig.

Kortom, de Sony EX720 is een goede TV wanneer je budget niet heel groot is en je toch van 3D films wilt genieten. Er zijn veel leuke nieuwe features op de TV te vinden en de beeldkwaliteit is over het algemeen zeker verbeterd ten opzichte van veel 2010 modellen.

Sony EX720 3D LED TV kopen

Bekijk meteen in ons 3D TV kopen overzicht waar je de Sony EX720 3D LED TV kunt kopen.
vergelijk

Bekijk ons 2011 3D TV overzicht voor alle directe links
naar de beste 3D TV’s van 2011

Bekijk ons 3D TV kopen overzicht voor links naar alle
winkels waar je 3D apparatuur kunt kopen

 • Delen:

Reacties

 1. Mokert
  09 augustus, 2011 om 9:48

  Sony: Fail! Ongelooflijk dat er nog steeds TV’s zijn met aansluitingen die recht naar de muur wijzen. Wie ontwerpt die dingen? Dat geeft problemen als je de tv strak aan de muur wilt hebben. Ik had hetzelfde probleem met een LG. Dit is voor mij direct een no-buy. Jammer, want wel een interessante tv verder.

 2. ddeconin
  15 mei, 2011 om 17:02

  Ik ben vooral benieuwd naar een review van de KDL-40HX720. ( Of de 725 , wat is eigenlijk het verschil ?)

 3. Arian
  28 april, 2011 om 22:18

  Gaan jullie de Bravia HX920 ook binnekort reviewen?
  Ik zat op internet een beetje te zoeken naar dat model, hij staat nu overigens wel op de Sony site (excl. prijs).
  Nu vroeg ik me af: op amerikaanse sites wordt gesproken over de XBR HX929, is dit nu hetzelfde model als de hx920 maar dan onder een andere naam of zit hier wel een verschil tussen?

  • Martijn
   28 april, 2011 om 22:50

   De HX920 is nog niet beschikbaar, maar we hopen deze volgende maand te kunnen reviewen. De modellen zijn inderdaad grotendeels hetzelfde. Afwijkingen zitten in de applicaties qua Smart TV en het aantal Hertz. Kortom, is aangepast voor Amerikaanse standaarden.

 4. Finn
  27 april, 2011 om 10:27

  Duidelijke review! Ik vroeg me wel af, ik zat te kijken op de site van Sony’s 3D tv’s, maar ik zag geen EX720… Kijk ik met mijn neus of is de EX720 een alternatieve benaming voor 1 van de televisies die er wel op staat?

  • Martijn
   27 april, 2011 om 10:51

   Als je op de Sony website in de zoekfunctie EX720 invult zie je ze vanzelf verschijnen.

   • Finn
    27 april, 2011 om 10:56

    Ah, gevonden! Bedankt 🙂

   • marcel
    01 mei, 2011 om 22:13

    hey misschien offtopic maar gaan jullie ook de UExxD5000 of de UExxD5700/5500 reviewen? Weet dat het geen 3dtv is maar toch iets voor de home cinema sectie.

   • Martijn
    02 mei, 2011 om 9:22

    Dit hopen we wel te kunnen doen. Voor de ‘2D’ reviews verwijs ik je naar homecinemamagazine.nl

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.