Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste 3D-apparatuur

Review: Denon DBP-1611UD 3D Blu-ray speler

Geschreven door
Geplaatst op14 april 2011, 18:51 Categorie3D Blu-ray reviews

Denon’s eerste 3D Blu-ray speler, de DBP-1611UD, lijkt een mooie aanvulling voor iedereen met een high-end 3D AV receiver voor de optimale audio ervaring. Recentelijk heeft Denon ook de grotere broer van de DBP-1611UD, de DBP-1012UD gepresenteerd, welke beschikt over multi-kanaals uitgangen en een verbeterde constructie.

Naast 3D heeft de 1611UD nog andere leuke features zoals SACD/DVD-A weergave, DLNA netwerk streaming en directe toegang tot internet features als YouTube. Diegenen die een Denon kopen doen dit niet voor de internet portal dus onze focus ligt in deze review op de audio en beeldkwaliteit.

Denon DBP-1611UD: aansluitingen en design

De speler zelf is typisch Denon; een robuuste en sterke bouw, mooi vormgegeven, een duidelijk display en een zwart metalen design. Onder de kap vinden we natuurlijk de high-end curcuits die we van Denon gewend zijn, allen in verschillende blokken geplaatst interferentie en ruis te voorkomen. De speler heeft een High-bit videoprocessor inclusief video-equalizer om het beste uit zowel Blu-ray discs als standaard DVD’s te halen.

Qua aansluitingen is de DBP-1611UD niet heel spannend; je beschikt vanzelfsprekend over HDMI, maar aan de voorzijde vind je ook nog een USB aansluiting terug. Intern beschikt de speler over 1GB aan geheugen voor het opslaan van BD-Live materiaal. De speler heeft helaas geen optische digitale uitgang.

De afstandsbediening kan er voor de beginneling wat ingewikkeld uitzien, maar biedt in ieder geval verlichting in het donker zodat het niet al te lastig is.

Denon DBP-1611UD: gebruiksvriendelijkheid en navigatie

Het opstarten en instellen van de DBP-1611UD is kinderlijk eenvoudig. Wanneer de HDMI en ethernet kabels verbonden zijn kun je gelijk aan de slag. De speler stelt zichzelf namelijk automatisch in. Natuurlijk kun je zelf nog allerlei aanpassingen doorvoeren mocht het beeld niet naar tevredenheid weergegeven worden.

En nu komen we toch bij het enig minpunt van deze speler; het menu. Daarmee loopt Denon toch nog vele jaren achterop. Het is een menu dat we kennen uit het DOS tijdperk qua design en logisch is de lay-out ook niet altijd. Sommige functies zijn lastig te vinden en intuïtief kunnen we het niet noemen. Het thuis scherm is aanwezig, maar hier vinden we geen disc weergave in terug. Alleen de mediaspeler functionaliteiten worden hierin getoond. Eenmaal verbonden met een andere computer gaat de navigatie in de mediaspeler ook niet van harte. Hier is absoluut ruimte voor verbetering. Wel positief is dat de meeste bestandsformaten vloeiend en zonder problemen worden afgespeeld.

Denon DBP-1611UD: beeld- en audiokwaliteit

Maar het is de Blu-ray en DVD weergave waar de DBP-1611UD in moet uitblinken en dat doet de speler absoluut. beelden worden in ongelooflijke scherpte weergegeven en van ruis, artifacts or crosstalk is helemaal geen sprake. Met bewegingen heeft de speler absoluut geen moeite en kleuren worden meer dan natuurlijk weergegeven.

De laadtijd van de schijfjes is wat aan de trage kant met 40 seconden, maar het aanzetten van de 3D modus gaat dan wel weer erg snel. Je krijgt na het invoeren van de disc gelijk een pop-up scherm met de vraag of je in 2D of 3D modus wilt kijken.

Ook qua audio blijft de 1611UD menig concurrent ver voor. De kwaliteit komt overeen met de high-end CD spelers op de markt en elke audiofiel zal hier tevreden mee zijn als bron van audio tijdens Blu-ray films. Audio tracks worden helder, natuurlijk en transparant weergegeven. Het geluid blijft in drukke scenes zeer dynamisch en onderscheidbaar wat de Blu-ray ervaring zeker ten goede komt.

In 3D modus laat de speler dezelfde kwaliteiten zien als in 2D, maar voegt hier nog eens de spectaculaire weergave van detail toe in elke element dat verschijnt op het scherm. Crosstalk is zoals gezegd niet aanwezig en beelden zijn dynamisch op elk vlak. Avatar 3D is de optimale ervaring met deze speler. De diepte die wordt weergegeven is overweldigend en alles wat bij goedkopere spelers in de achtergrond verdwijnt doemt nu recht voor je op.

Denon DBP-1611UD: conclusie

Als je kunt leven met de imperfecties van het menu, de navigatie en de media speler en puur een zeer goede 3D Blu-ray speler wilt dan is de DBP-1611UD de perfecte keuze. Voor de echte filmliefhebber is er bijna geen beter alternatief denkbaar. De prijs van 449,00 euro is wel wat hoger dan de gemiddelde goede Blu-ray speler, maar dat is het wat beeld- en audiokwaliteit betreft zeker waard.


vergelijk

Bekijk ons 2011 3D TV overzicht voor alle directe links
naar de beste 3D TV’s van 2011

Bekijk ons 3D TV kopen overzicht voor links naar alle
winkels waar je 3D apparatuur kunt kopen

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.