Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste 3D-apparatuur

Nieuwe techniek voor 3D uitzendingen: 3D Tile formaat

Geschreven door
Geplaatst op8 december 2010, 22:48 Categorie3D Software

Het bedrijf Sisvel is al een tijdje bezig met de ontwikkeling van een nieuw 3D formaat voor 3D uitzendingen, genaamd 3D Tile. Het grote voordeel van deze techniek is dat de verstuurde 3D content ook in 2D bekeken kan worden door de kijker thuis. In Italië worden momenteel de eerste experimenten gedaan met 3D Tile.

3D Tile techniek

Het 3D Tile formaat maakt volledig gebruik van de Full HD (1080p) bandbreedt en TV resolutie. De techniek erachter zorgt ervoor dat er twee verschillende beelden – een voor het linker en een voor het rechter oog – op het scherm vertoond worden. Het ene 7020p beeld worden als geheel weergegeven, het andere beeld wordt onderverdeeld in 3 losse stukken. Software in de decoder die je dan thuis moet hebben staan moet ervoor zorgen dat deze 3 beelden weer bij elkaar gevoegd worden waardoor je een heel beeld voor het linker en een heel beeld voor het rechter oog krijgt en dus 3D kunt kijken, weliswaar nog steeds door middel van een 3D bril.

Het grote voordeel van deze techniek is dat zowel de 2D kijker als de 3D kijker er profijt van heeft. Er hoeft dus geen apart 2D signaal meegezonden te worden. De decoder zoekt de stukjes bij elkaar en zorgt dat het 3D weergegeven wordt. Maar, er zitten zoals gewoonlijk wel nadelen aan; het blijft een Half 3D (720p) resolutie, waar wij consumenten niet volledig tevreden mee zijn en TV zenders gebruiken momenteel nog steeds allemaal 1080i als uitzend standaard, dus hier zou de techniek niet eens in passen. We wachten af of Sisvel er dan ook echt een standaard van kan maken.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.