Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste 3D-apparatuur

Review: Samsung UE46C8700 3D LED TV

Geschreven door
Geplaatst op18 augustus 2010, 16:04 Categorie3D lcd reviews

Enige tijd geleden hebben we de 40C7000 (In Nederland de 40C7700) mogen testen en nu is de beurt aan de 46C8700 3D LED TV. Een stapje hoger in de line-up dus de verwachtingen liggen ook wat hoger. Kan Samsung met dit model de gevaarlijke concurrentie van onder andere Panasonic en Sony aan?

Features

De meest dominantie feature is natuurlijk de 3D weergave en de compatibiliteit met alle nieuwe 3D formaten, maar ook bevat de TV Samsung’s zogenaamde 3D HyperReal Engine die betere prestaties zou moeten leveren in vergelijking met andere merken. Sommige aspecten van de Engine zijn te gecompliceerd om hier uit te leggen, maar een element ervan is dat Samsung een scanning backlight techniek heeft toegepast op haar bestaande 200Hz Engine. Hiermee wordt een effect bereikt wat sommige merken zouden omschrijven als 400Hz. De weergave van bewegingen zou op deze manier vloeiender moeten verlopen.

Ook heeft Samsung een nieuwe techniek verzonnen om crosstalk te voorkomen. Frames worden tussen de linker en rechter 3D frames geplaatst om de ghosting te verminderen.

Een andere feature, maar niet onbelangrijk, is de 2D naar 3D conversie techniek. Hiermee kun je standaard 2D content bekijken met een 3D ervaring. Natuurlijk niet perfect weergegeven, maar je kunt in ieder geval vooruit totdat er meer 3D content beschikbaar is.

Het design zelf is ook een feature aangezien de standaard er zeer chique uitziet met de metalen look en ook het frame zelf is ontzettend slank en netjes vormgegeven, wat natuurlijk te danken is aan de Edge Lit LED achtergrondverlichting. Aan de LED techniek heeft Samsung overigens ook local dimming toegevoegd, waarbij bepaalde segmenten van het Edge Lit panel apart van elkaar ingesteld kunnen worden qua helderheid.

Onder de multimedia features vallen onder andere internet toegang, DLNA file streaming en optioneel Wifi via een USB dongel. Daarnaast kun je een USB stick of externe harde schijf aansluiten via USB en je favoriete HD TV programma’s opnemen die je ontvangt via de ingebouwde DVB-C, DVB-T of DVB-S tuner.

Gebruiksgemak

Eigenlijk komt het door het aantal features dat het gebruiksgemak niet helemaal top is. Je kunt uit zoveel mogelijkheden kiezen dat het voor sommige mensen gewoon complext wordt. Tussen belangrijke features als LED Motion Control en de local dimming optie heeft Samsung een of twee onnodige submenu’s gecreëerd zonder deze goed toe te lichten. De menu’s zijn aan de andere kant wel duidelijk en attractief vormgegeven en ook de chique afstandsbediening is net zo makkelijk als dat hij mooi is.

Beeldkwaliteit

De 3D beelden zijn een verbetering ten opzichte van de C7700. Dit kun je vooral zien in scenes waar veel beweging in voorkomt aangezien op die momenten de blur (onscherpte en kartels aan randen) en crosstalk een stuk minder is., alhoewel er jammer genoeg zeker nog wel sprake is van crosstalk. Een ander voordeel van de C8700 boven de C7700 is dat de eerstgenoemde minder last heeft van instabiele achtergrondverlichting. De beelden zijn ontzettend helder en levendig, zelfs met 2D content. Maar ook houdt de verlichting goed stand wanneer we door een 3D bril van Samsung kijken.

Bovenstaande laat wel een belangrijk verschil zien tussen de 3D benadering van Panasonic en Samsung. Samsung wil namelijk extra schaduw details en meer dynamische kleuren neerzetten, terwijl Panasonic minder crosstalk en diepere zwart kleuren verzorgt. (Bekijk de 3D TV vergelijking tussen Panasonic en Samsung)

De 2D naar 3D conversie techniek van de 46C8700 is effectiever dan we verwacht hadden. Er wordt een redelijk goed gevoel van diepte gegenereerd zonder teveel rare effecten. Natuurlijk is het wel nog steeds een ‘nep’ 3D effect en wordt je voor de gek gehouden. De vraag is dan ook of deze functie een must is op een TV.

Niet alleen 3D materiaal wordt zeer goed weergegeven, maar ook 2D materiaal ziet er indrukwekkend uit. De kleuren zijn bijna zeer dynamisch en levendig, de detail weergave in HD is subliem en ook de upscaling van SD naar HD gaat nagenoeg vlekkeloos. Let wel dat je de noise (ruis) reductie en de motion processing (beweging) niet overdreven instelt, want hierdoor kun je wel wat negatieve bijwerkingen krijgen.

Wat nadelen van deze TV zijn de zwart waarden en de local dimming. De zwart waarden zijn niet erg mooi en diep. We hadden hier gewoon meer van verwacht. De local dimming functie zorgt voor duidelijke ‘blokken’ licht, wat zo opvalt dat we de functie maar uit hebben moeten zetten. Voor de rest zijn de beelden erg goed.

Kalibratie instellingen

Voor de optimale beeld (2D en 3D) beleving geven we hieronder de beste instellingen. Natuurlijk is dit persoonlijk, maar op technisch gebied, met objectieve metingen, geven deze instellingen het beste resultaat.

Profiel Movie
Backlight 7
Contrast 95
Helderheid 45
Scherpte 0
Kleur 50
Tint G50/R50
Zwart tint Off
Dynamisch Contrast Off
Gamma 0
Kleur bereik Auto
Huid tinten 0
Edge Enhancement Off
xvYCC Off
LED Motion Plus Off
Kleur tone Warm2
Size Screen Fit
Digital Noise Filter Off
MPEG Noise Filter Off
HDMI Black Level Low
200/240 Hz Motion Plus Standard/Off
R-Offset: 25
G-Offset: 25
B-Offset: 26
R-Gain: 30
G-Gain: 23
B-Gain: 31

Audiokwaliteit

Terwijl de audio capaciteiten van de 46C8700 zeker een verbetering zijn ten opzichte van de voorgaande flatscreen TV’s van het merk mist er nog teveel bass en ook is het geheel wat mager en weet het niet te overtuigen in drukke of spannende scenes. Aan de andere kant klinkt het voor gewone TV uitzendingen prima en de prijs laat eigenlijk wel zien dat hier een apart home cinema systeem aan toegevoegd moet worden wanneer je een film fan bent.

Conclusie

De TV is dan wel relatief duur ten opzichte van standaard 46 inch TV’s, maar hiervoor krijg je wel uitgebreide multimedia ondersteuning, een fraai design en een grote hoeveelheid aan innovatieve 3D technieken. De kwaliteit van de 3D beelden is nog niet dermate hoog dat deze TV zich mag scharen onder de beste TV’s op de markt en dit komt vooral door de crosstalk.

prijsvergelijking


vergelijk

Bekijk ons 2011 3D TV overzicht voor alle directe links
naar de beste 3D TV’s van 2011

Bekijk ons 3D TV kopen overzicht voor links naar alle
winkels waar je 3D apparatuur kunt kopen

 • Delen:

Reacties

 1. stereoscopic
  18 december, 2010 om 22:10

  WAARSCHUWING: download niet de firmware upgrade van Samsung voor je 3D TV! Ik deed het wel en miste ineens diverse instelmogelijkheden onder kanaalbeheer die ik eerder wel had. De reactie van Samsung op mijn klacht hierover was, dat ze onder druk van mijn kabelexploitant Ziggo de functies zenderindeling en kanaal verwijderen hebben moet weghalen. Ziggo wil namelijk bepalen wat en in welke volgorde je kijkt. Ik had alle HD kanalen echter achter elkaar gezet en nu staan die dus allemaal weer verspreid. Alleen met een monteur kon het weer hersteld worden. Een downgrade ipv upgrade dus. Afknapper!!!!!!!!

 2. Johan
  17 oktober, 2010 om 19:53

  Ik ben sinds enkele dagen ook in het bezit van deze TV en ben er erg tevreden mee. Ik woon in Florida en had gehoopt via de internet TV optie Nederlandse zenders te kunnen bereiken die online uitzenden. Weet iemand hoe ik dit zou kunnen doen?

  • John
   17 oktober, 2010 om 20:53

   Nederlandse zenders die online uitzenden… ? Er is uitzending gemist.
   Er zijn digitale TV abonnementen zoals KPN heeft maar dan moet je het signaal wel uit de lucht plukken, hier in Nederland kan dat daar In Florida niet..
   Ik denk dat je aangewezen bent op downladen van torrents van programma’s en dan met de mediastreamer van de TV via het netwerk vanaf de PC weergeven….

 3. Bart
  09 september, 2010 om 17:46

  Ik heb deze tv nu twee dagen in bezit en ben er zeer tevreden mee, alleen heb ik 1 probleem: wanneer ik via mijn Playstation3 een blu ray/dvd afspeel, loopt het geluid net niet helemaal synchroon met het beeld. Het scheelt heel weinig (een halve seconde ofzo) maar het is wel irritant. Ik kan er wel voor kiezen om de spelmodus aan te zetten. Dan lopen beeld en geluid wel helemaal synchroon maar is het beeld ook minder mooi..
  Zou een andere receiver, bijvoorbeeld de HW-C500 van Samsung (met lip synchronisatie) dit probleem op kunnen lossen?

  • Martijn
   09 september, 2010 om 19:49

   Beste Bart,
   Met een receiver is dit probleem bijna zeker op te lossen. Heb je er nu al wel een receiver tussen staan? Want dan zou je het waarschijnlijk al op kunnen lossen.

   • Bart
    09 september, 2010 om 23:32

    Ik heb nu een receiver van Kenwood (KRF-V5050) en Acoustimas speakertjes van Bose. Naar mijn weten zit er op deze receiver geen lipsync functie. Ik ben dan ook van plan om een andere receiver aan te schaffen, bv de Samsung HW-C500. Deze bevat wel de lipsync functie.
    Begrijp ik goed dat ik hiermee het probleem op zou kunnen lossen (en kan ik mijn boxjes daar gewoon op aansluiten)??

   • Martijn
    09 september, 2010 om 23:54

    Ik ga natuurlijk geen garanties geven, maar meestal kun je zo het probleem handmatig oplossen ja. Je speakers zouden hier ook gewoon op aan te sluiten moeten zijn.

  • john
   15 september, 2010 om 16:28

   Heb je de PS3 wel HDMI aangesloten? Gebruik je een externe versterker voor geluid? op de 7700 is er een menu functie in de geluid secties waar je mee kan experimenteren.
   Extra instellingen, SPDIF uitvoer, hiervoor laat je dan ipv vanuit de PS3 vanuit de tv een toslink naar je surround versterker gaan.. (A workaround SOLUTION)
   Tevens zijn ervan uit de instellingen van de PS3 diverse methodes om digitaal signaal uit te sturen, Test dat eens en bericht hier eens terug zodat andere er wat aan hebben 🙂

   • Bart
    16 september, 2010 om 9:59

    Ik moet je die antwoorden helaas schuldig blijven; heb een nieuwe receiver aangeschaft met lipsync functie en toen was het probeer zo opgelost.

   • John
    17 oktober, 2010 om 20:16

    Ik las “vanuit de tv een toslink naar je surround versterker gaan.. (A workaround SOLUTION)”

    Klopt, echter dan ben je wel weer aangewezen op stereo, je zal ervaren dat de TV namelijk geen surround signaal weer kan geven. Technisch schijnt dat wel mogelijk te zijn maar er is blijkbaar een wetmatige reden waarom dat niet mag..!

  • John
   17 oktober, 2010 om 20:13

   Ik kende dit probleem ook regelmatig met de ps3. My oude surround processor heeft geen lipsync. en ik heb nog geen behoefte aan een nieuwe. Ik heb deze workaround gevonden die meer dan geweldig werkt. Tevens heb je dan ook nog 4 extra digitale ingangen naar je receiver of DAC.
   Echter het Felston kastje dat ik online vond bij de electrawinkel heeft 4 digitale inputs (2 x toslink en 2 x coax) en 2 uitgangen 1 toslink en 1 x coax)

   Felston DD740 4-Input digital audio delay (audiovertrager) (lipsync) Kost je echter wel meer dan 200 euro. Ik vond het de extra uitgave meer dan waard. Ook met online downloads wil het wel eens niet fijn in sync zijn, nu maakt ik het echter wel lip sync.

 4. Bert
  28 augustus, 2010 om 11:57

  hoe zijn de kalibratie instellingen bepaald?

  ik vond andere instellingen op http://www.hdtvtest.co.uk/news/samsung-ue46c8000-ue40c8000-20100529695.htm

  MOVIE
  Backlight – according to your room
  Contrast 85
  Brightness – 46
  Sharpness 0
  Colour 46
  Tint – neutral

  Advanced:
  Black Tone OFF
  Dynamic Cont OFF
  Gamma -1
  Colour Space Custom
  10p White Balance – Off – this will be too specific for each TV
  Flesh Tone default
  Edge Enhance Off
  xvYCC Off
  LED Motion Plus Normal

  WHITE BALANCE:
  From top to bottom
  26 24 21 13 26 33

  COLOUR SPACE
  Red: 65 8 0
  Green 22 18 11
  Blue 0 18 50
  Yellow 55 38 8
  Cyan 10 34 52
  Mag 56 23 52

  PICTURE OPTIONS
  Colour TOne: Warm2
  Size: Screen Fit where applicable
  DN Filter: OFF
  MPEG Noise Filter: OFF
  Motion Plus Custom (10 / 0)
  Smart LED: Off

  • Martijn
   29 augustus, 2010 om 18:30

   Deze kalibraties zijn gedaan door een gerenomeerd review magazine uit Denemarken. Maar, natuurlijk is het naast metingen ook subjectief. Verschillen kunnen dus voorkomen.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.