Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste 3D-apparatuur

EO Jongerendag opgenomen in 3D

Geschreven door
Geplaatst op5 juni 2010, 20:49 Categorie3D tv's

Sony Professional gaat er samen met Team Facilities en Eyeworks voor zorgen dat de EO Jongerendag in 3D wordt opgenomen. Op de 36e editie van het evangelische festival, dat vandaag plaatsvindt, worden 30.000 jongeren verwacht. Deze festivalgangers en de optredens worden in 3D vastgelegd. Hierdoor is het straks voor de tv-kijkers zo realistisch dat het net lijkt alsof ze er echt bij zijn.

Rick Londema, Managing Director Sony Benelux: “3D heeft de toekomst, maar op dit moment is er weinig content in 3D. Wij zijn daarom zeer verheugd dat de EO deze stap neemt. De omroep toont hiermee aan een voorloper te zijn.” De opname van de EO Jongerendag in 3D is de grootste 3D productie van Nederland tot nu toe.

De EO Jongerendag is volgens Gerard den Hertog, Hoofd Productie EO, een uitstekend evenement om in 3D op te nemen. “3D kan zelfs een betere beleving opleveren dan in het echt omdat je je altijd op de juiste plek bevindt. Zo kun je een vuurwerkspektakel het beste zien als je er wat verder vanaf staat. En als een zanger een emotioneel nummer zingt, wil je naast hem staan.” De opnames van het evenement worden eind juni uitgezonden via satelliet of kabel.

Henk van Meerkerk, Eyeworks, is bij het project betrokken als regisseur: “Filmen in 3D moet ontzettend goed worden voorbereid. Werken in 3D is wat dat betreft echt anders dan werken in 2D waarbij je gewoon kunt gaan ‘schieten’ wanneer je wilt. Voor 3D zijn de cameraposities essentieel. Ten eerste omdat je de ultieme beleving wilt creëren voor de kijker. Maar we weten ook dat opnemen in 3D kritisch is, dus dat vergt extra aandacht.”

Team Facilities levert alle technische faciliteiten: cameramensen, stereografen en een focus puller. Ook verzorgt de facilitaire dienstverlener de technische begeleiding van het project. Bijzonder element binnen de techniek is de ‘3D side-by-side rig’ in een Techno 5. Deze ‘camerakraan’ beweegt over het publiek en neemt 3D-beelden van bovenaf.

De apparatuur
Den Hertog: “De keuze is op Sony gevallen omdat zij een complete line-up bieden in 3D. Ook werkten we eerder al samen met Sony voor onze regiekamer en studio-inrichting. Om dit 3D-project te realiseren wordt de volgende apparatuur ingezet:
4 PDW-F800 camera’s
2 PMW-EX3 camera’s
1 SRW-5800 recorder
1 MPE-200 processor

Bron: Sony

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.