Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste 3D-apparatuur

Review: Samsung 40C7000 3D TV

Geschreven door
Geplaatst op26 februari 2010, 9:14 Categorie3D lcd reviews

Hier is hij dan.. de eerste review van een 3D TV. Via Techradar kunnen we je de eerste echte tests laten zien en het oordeel over de 3D ervaring laten horen. Binnenkort zullen er meerdere reviews volgen, waarschijnlijk ook van 3DTV Magazine, maar er is zoveel discussie geweest over 3D en de hype is zo groot dat de eerste indruk zeer belangrijk is; Als 3D niet in één keer aanslaat kan het wellicht helemaal niet aanslaan.  Slim genoeg is Samsung gekomen met een TV die zo indrukwekkend is dat 3D maar één van zijn krachten is.

Een groot probleem van 3D, tot nu toe, is de beschikbaarheid van 3D content. Samsung heeft hier de perfecte oplossing voor. Namelijk 2D naar 3D conversie, wat inhoudt dat ‘normale’ 2D beelden een extra dimensie krijgen doordat ze in 3D omgezet zullen worden terwijl je kijkt. Natuurlijk werkt dit niet zo goed als origineel 3D materiaal. De enige manier om de volledige 3D ervaring te krijgen is via een 3D Blu-ray speler. Gelukkig heeft Samsung ook voor die 3D Blu-ray speler gezorgd ten behoeve van de review, de BD-C6900. Naast 3D via een Blu-ray disc kunnen we in de toekomst ook 3D van TV zenders gaan verwachten, al is dat in Nederland nog ver weg.


Features (3D)

3D is natuurlijk het eerste waar we naar kijken. Deze TV maakt gebruik van de active shutter/polarisatie techniek en kan zowel 3D Blu-ray als 3D TV (via TV zenders) weergeven, net als de meeste 3D modussen (weergave technieken) als Full 3D en Half 3D (side by side, top and bottom, line-by-line, vertical stripe, checker-board en sequentieel). Wellicht zeggen deze technieken je niet veel, maar het komt er op neer dat je je geen zorgen hoeft te maken dat je een bepaalde bron niet kunt bekijken. De actieve shutter brillen die voor deze review gebruikt zijn waren voorzien van batterijen en kosten ongeveer 110 euro. Oplaadbare brillen komen ook op de markt tegen een hogere prijs. Brillen van andere fabrikanten zullen waarschijnlijk niet samen gaan met de TV. Lastig genoeg geven de brillen van Samsung niet aan wanneer ze aan of uit staan. Je zult op de power knop moeten drukken totdat je iets ziet verschijnen in 3D, mits natuurlijk je TV en Blu-ray speler op 3D modus staan.

De 40C7000 is een LED Edge Lit LCD scherm en is ongelooflijk dun, maar 27mm. Zelfs het gewicht van 15kg is aan de lage kant. De TV is zelfs zo dun dat er op de achterkant geen ruimte was voor de meeste standaard aansluitingen. Om deze reden krijg je een speciale adapter voor scart, LAN, digitaal optisch, PC, component video, en de AV aansluitingen. Aan de zijkant vind je vier HDMI aansluitingen, allen met HDMI versie 1.4. Dit zorgt wel voor een ongemakkelijk punt; Om 3D te kunnen bekijken via de 3D Blu-ray speler en de 3D TV heb je ook een HDMI 1.4 kabel nodig. Aangezien de BD-C6900 maar één HDMI uitgang heeft kun je de speler dus niet via HDMI aansluitingen via je bestaande receiver of versterker, welke geen HDMI 1.4 aan kan. Panasonic lost dit probleem simpel op door een extra HDMI uitgang op de 3D Blu-ray spelers te plaatsen. De oplossing van Samsung is om 7.1 multikanaals analoge uitgangen te gebruiken op de BD-C6900.

Verder vind je op de TV een koptelefoon aansluiting, CI card slot, en USB poort terug. Wanneer je een harddisk aansluit op de USB poort kun je van de TV een recorder maken. Opnamen (ook in HD) kunnen dan alleen via de desbetreffende TV afgespeeld worden, maar het is absoluut een aantrekkelijke feature. Ook kun je verbinding maken met het internet via Samsung’s Internet@TV portal.

Het 3D concept wordt natuurlijk het meest interessante element voor potentiële kopers. De 3D functie van deze TV ondersteunt resoluties van 1280x720p in 50/60Hz, 1920x1080i in 50/60Hz, en 1920x1080p in 24/30/50/60Hz. In PC modus is de resolutie gezet op 1920×1080. Er zijn verschillende mogelijkheden om het 3D effect naar persoonlijke wens in te stellen, waaronder een diepte parameter en een L/R beeld correctie.
Voor de review is de film Monsters Vs. Aliens op een concept 3D Blu-ray disc bekeken. Samsung zal deze film bundelen met sommige 3D hardware producten. Het is een mooie film die het goed doet bij families, maar deze film gaat niet helemaal los met 3D effecten. De meeste effecten zijn vrij subtiel met maar één in-je-gezicht effect.

Het is lastig om stereoscopisch 3D uit te leggen als je het nog nooit gezien hebt. Het voegt zeker een extra gevoel van diepte toe aan het beeld, maar het is meer een boek met pop-up plaatjes dan een Star Wars hologram. Met andere woorden, het lijkt erop alsof je objecten in de voorgrond ziet, terwijl de achtergrond.. tja.. in de achtergrond is. Zo nu en dan kan er iets uit de diepte komen en lijken alsof het voor je scherm is. De vraag is hoe solide de weergave van het effect is; Als er ook maar enige vorm van onscherpte of kartelige randen te zien is dan is het effect verpest.

Wat betreft de 2D naar 3D conversie was er verbazing dat het überhaupt werkte. De techniek hiervoor werk met frame vertraging, wat soms wat nare bijwerkingen heeft. Snelle beelden met redelijk wat diepte worden redelijk goed weergegeven, maar een nieuwslezer wordt nogal vreemd weergegeven; Het hoofd lijkt in de voorgrond te staan en het lichaam in de achtergrond.

Voor een eerste 3D TV is het een zeer interessant product. De vraag blijft alleen of 3D aanslaat qua hoeveelheid content aangeboden door verschillende media en TV zenders, of dat een niche format wordt voor cartoons, sport en games. Om het beste van 3D te krijgen kost het je ongeveer 110 euro voor een 3D bril, plus de kosten van een 3D Blu-ray speler (ongeveer 340 euro), plus de kosten van een 3D Blu-ray disc (wat waarschijnlijk tussen de 50 en 60 euro per stuk zal liggen).

Voordelen
Deze TV is voorzien van zeer goede specificaties met een grote hoeveelheid gebruikers parameters, USB en internet functies. Ook krijg je qua uitbreidingsmogelijkheden voldoende ruimte. De PVR (Personal Video Recorder), internet en draadloze functies maken dit meer dan een TV; Het is het hart van een home cinema / home entertainment systeem en goed ingericht voor de digitale, multimedia toekomst.

Nadelen
De aansluitingen kunnen nogal lastig zijn aangezien de meegeleverde adapters gebruikt moeten worden voor verschillende in- en outputs. Aan de andere kant hoef je deze maar één keer goed aan te sluiten dus is het niet echt iets om je zorgen over te maken. Verder voegt de 3D functionaliteit een premium prijs toe aan de TV, de benodigde brillen, de 3D Blu-ray speler en de benodigde 3D media. Je moet wel echt overtuigd zijn van de waarde van 3D om deze prijs te betalen en het risico te lopen dat 3D niet aanslaat.
Uiteindelijk is het toch zo dat de 3D functies beter werken op een grotere TV. Als je echt into 3D bent dan is een grotere TV (denk aan meer dan 50 inch) zeker een aanrader.

Conclusie
De 40C7000 is een zeer goede TV met state-of-the-art LED achtergrondverlichting technologie. Ook zijn de features een echte toegevoegde waarde, met internet mogelijkheden, PVR en draadloze opties. Hij is ontzettend licht en dun, en heeft een chique afstandsbediening die niet verkeerd zal staan op je salontafel. Als de prijs in jouw budget past, zelfs wanneer de 3D brillen stof happend in de kast eindigen, zul je zeker geen spijt krijgen als je dit beest van Samsung gekocht hebt.

Het model dat gebruik werd in deze review is voor de UK markt. Nederlandse modellen kunnen qua benaming en specificaties gedeeltelijk afwijken.

Met dank aan: Techradar

prijsvergelijking
vergelijk

Bekijk ons 2011 3D TV overzicht voor alle directe links
naar de beste 3D TV’s van 2011

Bekijk ons 3D TV kopen overzicht voor links naar alle
winkels waar je 3D apparatuur kunt kopen

 • Delen:

Reacties

 1. M Sierink
  29 november, 2010 om 20:29

  Dankzij een Samsung promotie actie tijdens het WK voetbal heb ik een Samsung 3D televisie met 3D homecinema set gewonnen (UE40C7700 met HT-C6930W). De set is kort gezegd geweldig. Zelfs mijn vader (in middels 76 jaar oud) heeft zitten genieten van het 3D effect uit een platte TV. Ik had verwacht dat je enige tijd nodig zou hebben om je aan het beeld aan te passen, maar daar heeft tot nu toe nog niemand over geklaagd. En dankzij de shutter brillen kun ook gewoon de omgeving zien (geen rare kleuren maar een zonnebril effect).

  Verbeter punten:
  • wij hebben een glasvezel aansluiting maar helaas is hier geen CI (common interface) mee te gebruiken waardoor we met een extra afstandsbediening zitten;
  • de settopbox in combinatie met de homecinema installatie vergt het aanzetten in de juiste volgorde en het TV geluid moet uit anders is een echo effect waarneembaar;
  • er zijn nog weinig Blu-Ray titels in 3D;
  • Met drie kinderen ben je al een klein vermogen aan brillen kwijt.

  Conclusie: een geweldige set die voor mij de IMAX 3D beleving werkelijk in huis brengt.

 2. Renso
  28 mei, 2010 om 9:33

  Ik heb zaterdag 22 mei in Berlijn verschillende Samsung (LCD) en een Panasonic (Plasma) mogen testen. De eerste was een Samsung en die gaf zeer slecht beeld. Niet alleen zag ik vaak beelden dubbel, ook schokte het beeld behoorlijk. Ook bij andere winkels met andere toestellen van Samsung en andere films/beelden hetzelfde verhaal; dubbele en schokkende beelden. Een totale afknapper dus! Zelfs ongelofelijk dat Samsung dit durft te produceren… Net toen ik het wilde opgeven zag ik een Panasonic (Plasma scherm) welke ook 3D liet zien. Wonderwel had dit scherm totaal geen last van dubbele beelden en ook verliep alles zeer soepel. Toch nog hoop, maar ik denk dat ik voorlopig maar ff de kat uit de boom ga kijken en eerst nog maar een normale lcd koop!

 3. Michael
  05 april, 2010 om 17:10

  Ik weet dat Sky op 3 april is begonnen met 3D uitzendingen (Verlopig alleen in gesorteerde pubs later dit jaar in de huiskamer)dus ik neem aan dat het wel een succes zal worden en dat Nerdeland later zal volgen.(http://www.sky.com/shop/3d/home/index.html)
  Kan haast niet wachten.

 4. Martijn
  10 maart, 2010 om 17:42

  Ik ben met namen geintresseerd hoe de 2d naar 3d conversie werkt met bijvoorbeeld console games. Is hier iets over bekend?

 5. Eric
  05 maart, 2010 om 19:37

  Ik denk dat de bril de nekslag is voor 3D tv’s, want gemiddeld bestaat een gezin toch uit 4 mensen (2 ouders en 2 kinderen). Zo’n gezin moet dan toch 4 brillen kopen à 110 euro per stuk. Het is ook niet leuk als er twee met bril kunnen kijken en de andere twee niet. Dus 4 brillen. En wat als je met een groep vrienden of familieleden, zeg 12 mensen, naar Avatar wil kijken. Je hebt dan aardig wat brillen nodig. Nog even en bij afname van een dozijn brillen krijgt de tv er gratis bij!
  Verder heeft ieder een andere neus. Normaal kan je kiezen uit tich verschillende maten. Bij zo’n tv zit maar één maat en kan dus zeer onprettig zitten. Dus zo’n bril zal niet veelvuldig gedragen worden.
  Ik vermoed dus ook dat 3D tv’s door een enkeling gekocht zal worden. Voor het geld wat je bespaart op het niet kopen van zo’n tv met meerdere brillen, kan je aardig wat naar de bioscoop om daar die paar enkel uitgebrachte 3D films te bekijken en ook nog eens met het hele gezin.
  Ik koop meestal het nieuwste van het nieuwste, maar zelfs 3D tv met bril geef ik weinig kans van slagen. Die komt er bij mij niet in.

 6. willem
  04 maart, 2010 om 17:24

  die bril is een groot min punt. zo lang dat nodig is zie ik er niets in

 7. Frank
  02 maart, 2010 om 12:35

  Mmh, ik ben het wel met danny eens. het is idd lastig om mensen met een bril achter een tv te krijgen vooral als de toegevoegde waarde niet verpletterend is. maar ja, in de ze review hebben ze een geconverteerde versie gekeken neem ik aan? Want als je avatar op zo’n scherm ziet dan is dat toch wel iets cooler dan monsters vs. aliens…

  • Martijn
   02 maart, 2010 om 13:29

   Het was geen geconverteerde versie, maar een 3D demo disc van Monsters vs Aliens. Het voordeel is dat animatie niet geconverteerd hoeft te worden. Het was dus een originele 3D film. Avatar zal daarentegen een stuk spectaculairder zijn ja.

 8. Danny
  01 maart, 2010 om 20:37

  Ziet er leuk uit maar … als mensen nog een bril moeten dragen gaat het niet aanslaan. De bijkomende kosten van een extra speler of uitbreiding van TV-abonnement zal mensen niet afschrikken, maar de bril wel denk ik. We willen eigenlijk allemaal wel 3D zonder bril. En wees eerlijk de meeste 3D films tot nu toe die ik gezien heb, gaven niet echt een verpletterende indruk. Had meer zoiets van hmmmm, leuk maar jammer dat de beelen om hetgeen waar de focus op dat moment op lag wazig was. Ik denk dat de eerste volgende aanslaande vorm van beeldweergave in huis na LED de 3D-projectie beeldweergave zal zijn. Maar ja, ik kan er ook naast zitten natuurlijk.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.