Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste 3D-apparatuur

3D display zonder bril met 64 kijkhoeken

Geschreven door
Geplaatst op2 februari 2010, 23:00 Categorie3D lcd

Het bedrijf Sunny Ocean Studios uit Singapore zegt te komen met de meest complete autostereoscopische 3D TV die we tot nu toe gezien hebben. Sonny Ocean wil het 27 inch grote display met 64 kijkhoeken presenteren tijdens CeBIt, de grootste ICT-beurs ter wereld waar dus ook de 3D invloed merkbaar is.

Het feit dat het nieuwe 3D display 64 kijkhoeken zal hebben is een zeer grote stap voorwaarts in vergelijking met de 8 of 9 kijkhoeken waarmee 3D TV’s en displays tijdens de afgelopen CES gepresenteerd werden. Sunny Oceans beweert ook klaar te zijn om bestaande displays 3D-Ready te kunnen maken en ondersteunt ook 2D naar 3D conversie in het display.

Natuurlijk hebben we de standaard vragen al weer klaar liggen zoals hoe dit de resolutie zal beinvloeden, wat er nodig is om 64 verschillende kijkhoeken te renderen, en natuurlijk hoeveel dit dan wel niet moet kosten. Maar, oprichter Armin Grasnick zegt dat het bedrijf schermen tot wel 100 inch snel en goedkoop kan behandelen.

We zullen het in de eerste week van maart zien wanneer de CeBIT van start gaat.

 • Delen:

Reacties

 1. Jean-Pierre
  05 februari, 2010 om 11:18

  Er bestaat nogal wat verwarring over de termen views en kijkhoeken.

  Als een systeem, zoals het onze, 8 views heeft, dan wil dat zeggen, dat het scherm 8 verschillende beelden uitzend, waarvan de kijker er 2 tegelijk ziet (linker- en rechter oog). Deze ‘bundel’ van 8 views wordt over een hoek van circa 100 graden steeds opnieuw herhaald, van het ene uiterste punt tot het andere uiterste punt, komt men voorbij deze hoeken, dan ziet men geen 3D meer, maar uberhaupt is het dan niet meer mogelijk om nog fatsoenlijk beeld te zien op welk display dan ook (ook 2d). Binnen de ‘openingshoek’ van ~100 graden zitten in ons 46″ 3D Display systeem 6 bundels van 8 kijkhoeken. Dus men zou ook kunnen zeggen dat er 6×8=48 views zijn in totaal. Nu heb ik 3 verschillende getallen genoemd die allemaal als ‘kijkhoek’ aangemerkt kunnen worden, namelijk:
  8 ‘views’ – de 8 verschillende beeldjes
  6 ‘bundels’ – de 6 verschillende – zich herhalende – bundels van 8 views
  48 ‘kijkhoeken’ – de (circa) 48 invalshoeken (incl. heel veel herhaling dus).

  M.a.w. kijk uit dat er geen appels met peren vergeleken worden.

  Een ander aspect aan autostereoscopie is de gebruikte techniek. Wij gebruiken hiervoor lenticulaire lensen, maar bedrijven als Sunny, Sunvay, Newsight en ga zo door, gebruiken de goedkope en simpele ‘parallax barrier’ techniek, waarbij ongeveer 80% van het licht van het LCD scherm letterlijk wordt geblokkeerd, resulterende in een brightness terugval van meer dan 50%, kortom: erg donkere dus onopvallende schermen.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.