Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste 3D-apparatuur

Wat is een 3D-Ready TV precies?

Geschreven door
Geplaatst op28 januari 2010, 20:12 Categorie3D Accessoires

We kennen het allemaal nog wel.. HD-Ready. Daarmee kwamen de eerste HD TV’s op de markt. Bij de opkomst van 3D gaan we hetzelfde principe weer terug zien in de term 3D-Ready. Maat wat houdt de term 3D-Ready nu precies in? En, wat maakt een TV 3D-Ready?

Samsung’s 3D geschikte (3D capable) 7000, 8000 en 9000 series HD TV’s, bijvoorbeeld, beschikken over een 3D processor en 3D zender (verstuurt het signaal voor de 3D bril). Deze TV’s zijn ontworpen om compatibel te zijn met meerdere 3D standaarden, unclusief half/full HD resolutie, en de onlangs vastgestelde Blu-ray 3D specificatie. Dit alles laat eigenlijk zien dat de term 3D-Ready voor Samsung gewoon inhoudt dat de TV’s geschikt zijn voor 3D. Daarentegen heeft Sony ook een aantal 3D TV’s gepresenteerd, waarvan alleen het topmodel volledig 3D geschikt is. Modellen hieronder noemt Sony 3D-Ready en deze modellen beschikken niet over de 3D zender en 3D brillen. Deze accessoires zijn later aan te schaffen. Kortom, het is van belang goed te kijken wat de term per TV inhoudt. Als er een 3D zender en een 3D bril bij de TV zit dan kun je er wel vanuit gaan dat de TV volledig 3D geschikt is.

Terwijl er voor de grootte van een 3D TV geen beperkingen zijn, ondanks dat groter wel vaak beter is, moet een 3D TV wel een minimale refresh rate hebben van 120Hz (welke 60Hz weergeeft voor elk oog). Hoe hoger de refresh rate, des te soepeler en vloeiender en 3D effect. Een 240Hz TV kan dus 120Hz uitsturen naar elk oog. Naast een hoge resfresh rate is het ook van belang dat apparatuur HDMI versie 1.4 ondersteunt zodat het mogelijk is om een Full HD signaal per oog te versturen.

De manier waarop 3D weergegeven wordt verschilt ook nog per fabrikant. Zo maken sommige fabrikanten gebruik van passieve polariserende brillen en anderen van actieve shutter brillen. Dit heeft geen gevolgen voor het bronmateriaal, alleen de manier van weergave en bekijken is anders. Fabrikanten als Samsung, Sony en Panasonic hebben gekozen voor de actieve shutter technologie, ondanks dat deze technologie duur kan zijn en een voedingsbron nodig heeft (voor de 3D bril).

 • Delen:

Reacties

 1. john
  12 november, 2012 om 20:23

  hoi hoi mannen een vraagje,kan een philips 46 pfl 9705 h12 kopen.

  is deze tv ook 3d?dus kan ik er gelijk 3d mee kijken…
  alvast bedankt voor de uitleg hoop dat dit een goede tv is

  • Martijn Chel
   12 november, 2012 om 20:24

   Ja, die kan 3D weergaven. Hier heb je echter wel een 3D kit voor nodig die Philips los verkoopt.

 2. Matthias
  13 februari, 2010 om 21:14

  Beste,

  Ik lees veel info, maar of het voor mijn TV nu duidelijker wordt?!?

  Wij hebben de Samsung PS42B450. In de specs staat dat deze 3D ready is. Ik lees hier dar voor 3D minimaal 120Hz nodig is, terwijl onze tv 100Hz is. Ook beschikt onze TV over HDMI 1.3 ipv 1.4

  Onze PS3 schijnt later dit jaar wel 3D te kunnen laten zien, door middel van een firmware update.

  Maar is onze samsung plasma nu wel of niet 3D…

  Groetjes,
  Matthias

  • Martijn
   14 februari, 2010 om 1:25

   Beste Matthias,
   Ik snap dat het soms wat lastig is. Dat is altijd het geval met het introduceren van nieuwe technieken. In het kort komt het erop neer dat je TV inderdaad 3D-Ready is. Dit houdt in dat je 3D kunt weergeven en bekijken, mits je een 3D bril, 3D infrarood zender, en een computer met grafische kaart die 3D ondersteunt hebt. “Om de functie 3D-effect te gebruiken, is een grafische kaart met ondersteuning van 3D of 3D-software vereist.” Op deze manier kan deze TV het signaal puur en alleen weergeven, maar zelf kan hij 3D niet converteren of decoderen. Het nadeel is wel dat veel 3D content in 1080p resolutie te zien zal zijn, wat je TV niet weer kan geven. Je TV is vooral bedoelt voor games, aangezien er een PC op aangesloten kan worden, welke al vaker voorzien worden van grafische 3D kaarten. Voor 3D Blu-ray content zul je het dus moeten testen, maar ik verwacht dat dit niet werkt ivm bepaalde technieken die niet in de TV zelf zitten.
   Ik hoop je iets verder geholpen te hebben.

 3. Paul carbon
  11 februari, 2010 om 21:52

  Ik heb net een 40 inch samsung led 6000 series gekocht. Ik weet niet het niet zeker maar ik vrees dat deze tv geen 3d zal ondersteunen. Klopt dat?

  • Martijn
   12 februari, 2010 om 0:00

   Beste Paul, dat klopt helaas. Alleen de nieuwe 2010 modellen, welke vanaf het voorjaar beschikbaar zullen zijn, ondersteunen 3D. Maar hou er wel rekening mee dat wanneer je een 3D TV gehad zou hebben, dat je ook waarschijnlijk al je bekabeling, je receiver en je Blu-ray speler had moeten vervangen. Ook de prijzen van 3D TV’s liggen erg hoog. Laten we zeggen dat je zeker niet achter loopt met een ‘gewone’ HD TV.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.